پلی ­تترا فلورواتیلن n(CF2=CF2) که عموما تحت نام تجاری تفلون شناخته می­شود که حدود 90 درصد حجمی فلوروپلاستیکها را شامل می­شود. تفلون به علت خواص متمایزی همچون ضریب اصطکاک پایین و خاصیت خود روانکاری عالی، پایداری حرارتی بالا (محدوده دمای کاری تفلون -150 تا 288+ درجه سانتیگراد می­باشد)، خاصیت نچسب بودن، مقاومت شیمیایی بالا و مقاومت دی­الکتریک خوب در صنایع مختلف کاربرد دارد.

تفلون و خواص آن

فلوروپلیمرها

فلوروپلیمرها یا فلوروپلاستیک­ها دسته­ای از پلیمرها هستندکه از اتمهای کربن C و فلور F تشکیل شده اند(اتمهای هیدروژن H با اتمهای فلور جایگزین شده­اند). فلوروپلیمرها خود به دو دسته تقسیم بندی می­شوند

 1) پرفلوروپلیمرها 2) فلورینه شده­های جزئی

  • پرفلوروپلیمرها: آن دسته از پلیمرها را شامل می­شوند که در ساختارشان فقط اتمهای کربن و فلور را داشته باشند. لازم به ذکر است اگر تعدادی از اتمهای فلور با اتمهای اکسیژن O و یا کلر Cl نیز جایگزین شوند باز هم در این گروه قرار می­گیرند. از جمله این پلیمرها می­توان به PTFE، fluorinated ethylene propylene و perfluoroalkoxy اشاره کرد.
  • فلورینه شده­های جزئی: در ساختار اینگونه فلوروپلیمرها علاوه بر اتم فلور، اتم هیدروژن نیز وجود دارد. از جمله این مواد می­توان به polyvinyl fluoride، polyvinyldin fluoride و ethylene tetrafluoroethylene copolymer اشاره کرد.

مواد فلورینه شده جزئی و پرفلوروپلیمرها از نظر خواص و روش فرآیند کردن تفاوت­ معنی­داری دارند. به عنوان مثال پرفلوروپلیمرها از پایداری حرارتی بالاتر، ولی سختی کمتری نسبت به فلورینه شده­های جزئی برخوردارند.

تفلون

پلی­تترافلورواتیلن که عموما با نام تجاری تفلون شناخته می­شود (هرچند که بسیاری مواقع نام تفلون را برای تمام کوپلیمرهای پلی­تترافلورواتیلن نیز استفاده می­کنند.) از جمله پلاستیکهای مهندسی و از خانواده فلوروپلاستیک­ها است و در زیر مجموعه پلیمرهای وینیلی قرار می­گیرد و مانند دیگر پلیمرهای وینیلی به روش رادیکال آزاد افزایشی عمل پلیمریزاسیون در آنها صورت می­گیرد.

این پلیمر در سال 1938توسط پلانکیت به صورت کاملا اتفاقی و در پی تحقیقاتی که برای ساخت گازی موثر و بی­ضرر به عنوان خنک کننده از نوع CFCبرای یخچال بود، کشف شد و در سال 1948 توسط شرکت دوپونت به صورت تجاری تولید و به بازار عرضه شد.

خواص تفلون

خواص مفید تفلون که منجر خصوصیات متمایز تفلون در مقایسه با بسیاری از مواد پلیمری دیگر شده است را اینگونه می­توان جمع بندی کرد.

  • پایداری

دمای کاری بالا ( تفلون تا دمای 260درجه سانتیگراد خواص مکانیکی خود را حفظ می­کند).

پایداری در شرایط محیطی (مقاومت بسیار عالی در برابر پرتو UV)

مقاومت شیمیایی عالی

مقاومت در برابر آتش

 

  • انرژی سطحی کم

اصطکاک کم

خاصیت نچسبی خوب

مناسب برای استفاده در محیط­های بیولوژیکی

  • خواص برودتی

حفظ خواص مکانیکی مانند انعطاف پذیری در دماهای بسیار پایین تا محدوده 150- درجه سانتیگراد

  • خواص الکتریکی خوب

ضریب دی­الکتریک بالا

ضریب اتلاف پایین

همانطور که در بالا اشاره شد یکی از خصوصیات تفلون انرژی سطحی کم آن است که منجر به خواصی همچون اصطکاک کم و خودروانکاری تفلون می­گردد که در بحث تریبولوژی مورد توجه است و به همین دلیل آن را بیشتر مورد بررسی قرار داده­ایم.

کم بودن ضریب اصطکاک و انرژی سطحی در تفلون را از دید مولکولی اینگونه می­توان توضیح داد:

بین مولکولهای دو نوع نیرو برقرار است؛

الف- نیروی جاذبه

ب- نیروهای دافعه

الف- نیروی جاذبه که در تفلون از نوع واندروالسی است که بر طبق آنچه در شیمی داشتیم می­تواند از  چهار منبع زیر منتج شود:

  • نیروهای غیر قطبی
  • نیروهای دو قطبی
  • نیروی دو قطبی القایی
  • پیوند هیدروژنی

نیروهای واندروالسی را می­توان از رابطه(‏1‑1)و نیروهای دافعه را می­توان از رابطه(‏1‑2)و برآیند این دو را می­توان از رابطه(‏1‑3)محاسبه کرد.

(‏11)

Ea= A/r6

(‏12)

Er=B/r12

(‏1‑3)

El=A/r6 + B/r12

R فاصله بین دو مولکول، A و B ثابت

مولکولهای تفلون مولکولهایی غیر قطبی هستند به همین دلیل نیروی بین مولکولی قطبی ندارند. در ضمن نیروهای دو قطبی لحظه­ای در مولکولهای تفلون نداریم و همچنین نیروی دو قطبی القایی در تفلون خیلی کم است. از سوی دیگر به علت بزرگ بودن شعاع اتمیاتمهای  فلورین، با توجه به رابطه(‏1‑3)،نیروی بین مولکولی مقدار حداقلی خواهد بود.

با توجه به مطالب بالامی­توان نتیجه گرفت که نیروهای بین مولکولی در تفلون خیلی کم است و بر این اساس زنجیره­های پلیمر به راحتی می­توانند بر روی یکدیگر حرکت کنند و همین باعث پدیده خود روانکاری در تفلون و کم بودن اصطکاک در تفلون و از سوی دیگر کم بودن انرژی سطحی در تفلون منجر به خاصیت نچسبی و تغییر طول زیاد می­شود. البته این ویژگی خود مشکلاتی همچون نرخ سایش بالا در تفلون، بالا بودن نرخ خزش و پایین بودن مدول کششی در تفلون را باعث می­شود که در عمل برای رفع این مشکلات با افزودن الیاف و پرکننده­های مختلف خواص تفلون را بهبود می­بخشند.