شعبه 1: تهران، امیرآباد شمالی، دانشکده فنی دانشگاه تهران، جنب دانشکده قدیم مهندسی مکانیک ،طبقه اول آزمایشگاه توربو ماشین، مرکز طراحی و مهندسی معکوس
شعبه 2: مازندران، بابلسر، مرکز رشد دانشگاه مازندران
بسیاری از سازندگان قطعات صنعتی و حتی غیر صنعتی از نرم افزار سالیدورک به عنوان نرم افزار مدل ساز استفاده می کنند. امروزه، مهندسان در حوزه طراحی و تولید از طراحی های 2 بعدی تا مدلهای سه بعدی از نرم افزار SolidWorks به عنوان اولویت اول استفاده می کنند. گفتنی است بیش از سه میلیون مهندس طراح در جهان از سالیدورک برای تبدیل ایده های خود به محصول استفاده می کنند. به طوری که امروزه یاددگیری نرم افزار سالیدورک برای مهندسین مکانیک یک امر لازم و ضروری می باشد.
بررسی بازار فروش نرم افزارهای حوزه طراحی بکمک کامپیوتر در سال 2016 نشان می دهد که نرم افزار سالیدورک حدود 47 درصد بازار را در اختیار گرفته است.
نیمه دیگر باقی مانده بین همه نرم افزارهای دیگر مانند کتیا، inventor و … تقسیم شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و مقایسه بهتر دو نرم افزار کتیا و سالیدورکس می توانید مقاله کتیا یا سالیدورک، کدام یک را انتخاب می کنید؟ را مطالعه کنید.
همچنین SolidWorks به دلیل پشتیبانی از فرمت های گوناگون، در صنایع ورقکاری، لوازم خانگی و ابزارهای پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
با معرفی نسخه جدیدسالیدورک بسیاری از قابلیت های جدید معرفی شد که میتوان به بهبود عملکرد ابزار chamfer و fillet اشاره کرد.
همچنین ابزارهای surfacing مثل wrap، drag و drop، emboss و deboss عملکرد بهتری پیدا کرده است.
از مهمترین ویژگی نسخه جدید SolidWorks را هم میتوان به قابلیت Magnetic mates اشاره کرد. که با استفاده از آن میتوان به راحتی با درگ کردن قطعات بزرگ اسمبل شده را سازماندهی کرد.
در دوره پیشرفته سالیدورک با انجام پروژه های صنعتی و کاربردی آموزشی اثر بخش را فراهم می آوریم. اساتید مجرب این مجموعه با انتقال تجربه خود به دانش پژوهان آن ها را آماده ورود به صنعت نوپای کشور می سازند.
ورق های فلزی شاید پرکاربردترین نوع از شکل فلزات به کار رفته در صنعت و قطعات مختلف و به خصوص بدنه ها می باشد. ورق های فلزی در انواع و اندازه های مختلف تولید می شوند. مواد مختلفی از جمله برنز، آلومینیوم، مس، فولاد گالوانیزه و تیتانیوم به صورت ورق در ضخامت های مختلف ایجاد می شود. و این ورق ها را می توان به اشکال مختلف ایجاد کرد.
برای آشنایی بیشتر با فولاد ها و انواع مختلف آن ها می توانید اینجا کلیک کنید.
ورق های فلزی، بهترین گزینه برای ساخت بدنه های خودرو و حتی وسایل نقلیه ریلی می باشد. با توجه به ضخامت کم و انعطاف پذیری بالا می توان سطوح زیبا و مورد نظر را ایجاد کرد. از جمله ویژگی دیگر ورق ها سرعت بالای تولید و فرم گیری آن ها می باشد. دستگاه های پرس در عرض کمتر از چند ثانیه شکل مورد نظر را ایجاد می کنند. با استفاده از برش لیزر و یا واتر جت می توان به راحتی ورق ها را با دقت بسیار بالا برش داد. بسیاری از کارخانه جات از نرم افزار سالیدورک بدین منظور استفاده می کنند.
برای ساخت بدنه و بال های هوپیما نیز از ورق های فلزی استفاده می کنند. به علت سبکی و استحکام بالا بسیار محبوب می باشند.
بسیاری از وسایل خانگی و بسیاری از تجهیزات نظیر کانال ها، پروفیل ها و … با استفاده از ورق های فلزی ایجاد شده اند. در وسایل خانگی مانند فن کویل ها، یخچال و فریزر ها و لوازم برقی و … از ورق های فلزی استفاده شده است.
محیط ورق کاری در سالیدورک بسیار قوی می باشد و قابلیت های گسترده ای دارد که شما می تواند طیف گسترده ای از قطعات و اجسام را ایجاد کنید.
طراحی sheet metal در سالیدورک به سه روش مختلف انجام می شود.
می توان به صورت ترکیبی از هر سه روش برای قطعات پیچیده بهره برد.
در sheet metal پارامتر های کنترلی مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از این پارامترها مورد استفاده و ضروری که در نرم افزار سالیدورک هم استفاده می شود K-factor می باشد. K-actor به عوامل مختلفی مانند: جنس ورق، ضخامت ورق، نسبت شعاع خم به ضخامت ورق و روش ورق کاری تاثیر گذار است. برخی جداول استاندارد به منظور تعیین این اندازه ها در دسترس می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینجا کلیک کنید.
ابزار های مختلفی در sheetmetal نرم افزار سالیدورک وجود دارند. که با توجه به نیاز می توان از آن ها استفاده کرد. ابزار edge flange قابلیت ایجاد یک صفحه از یک لبه را فراهم می کند. ابزار hem به شما این امکان را می دهد که لبه های ورق خود را برگردانید. زیرا ورق ها عموما دارای پلیسه و لبه های تیز می باشد. که ممکن است به انسان ها و یا ابزار آلات خسارت وارد کنند. با این ابزار می توانید لبه ها را گرد کرده و از این اتفاق جلوگیری کنید.
یک ابزار مهم دیگر forming tool می باشد. در این ابزار کاربر با طراحی یک قالب می تواند شکل آن را بر روی ورق ایجاد کرد و پانچ ورق نیز انجام می شود. همچنین نرم افزار سالیدورک دارای یک کتابخانه بسیار قوی از اشکال و قالب های پرکاربرد می باشد که کاربر می تواند از آن ها استفاده کرده و یا قطعات مورد نظر خود را به این کتابخانه اضافه کند. فیلم آموزشی زیر به ساده و خلاصه نحوه کار با این ابزار را نشان می دهد.
سوالی که عموم کاربران ممکن است با آن مواجه شوند، این است که چرا از صفحه ها در طراحی استفاده می شود؟
تمام نرم افزار های طراحی و cad با استفاده از روابط ریاضی و فرمول های تعیین شده از قبل خط ها، سطوح و حجم ها را به وجود می آورند. همان طور که مشخص است قید ها و محدودیت ها برای طراحی و یا ایجاد یک خط بسیار کمتر از ایجاد یک صفحه می باشد و برای یک صفحه نیز بسیار کمتر از یک حجم می باشد.
از آن جایی که نرم افزار سالیدورک مانند سایر نرم افزار ها با انجام محاسبات ریاضی و کد های دستوری عمل می کند. لذا بهتر است قطعاتی که پیچیدگی بیشتر دارند را ابتدا به صورت سطح ایجاد کرد. و سپس به صورت حجم در آورد.
به طور کلی زمانی که سطح جسم و شکل ناهواری ها، منحنی ها و شیب ها حائز اهمیت می باشد طراحان از surfaces استفاده می کنند.
نرم افزار سالیدرک با داشتن پرداز بسیار قوی و ابزارهای قدرتمند توانایی بالایی را به کاربران می دهد. تا انواع سطوح پیچیده با منحنی های خاص را ایجاد کنند. سطوحی مانند بدنه های خودرو ها و بال های هواپیما ها تا وسایل زینتی و دکوری.
به منظور طراحی قالب ابتدا لازم است، کاربر با محدودیت های قالب ها، زاویه های منفی و … آشنا باشد تا بتواند مدلی را طراحی کند که نرم افزار سالیدورک آن را قبول کرده و در عمل نیز به کار بیاید. قسمت mold tools نرم افزار سالیدورک بسیار قدرتمند می باشد.
به منظور طراحی یک قالب در سالیدورک ابتدا لازم است قطعه طراحی گردد یا فایل cad قطعه به نرم افزار import شود. بعد از آن draft analysis انجام می شود تا زوایای منفی و مثبت تعیین گردد.
بعد از این مرحله باید under cut analysis انجام شود. در این مرحله نشان داده می شود که چه قسمت هایی از قطعه نیاز به قالب های کمکی دارند. آن قسمت هایی که سوراخ شده است یا از بغل دارای زوایای منفی می باشند معمولا به قالب هسته کمکی نیاز دارند.
در این مرحله از طراحی قالب در سالیدورک باید با دستور parting line برای اینکه قالب ها از کجای قطعه قرار است بر روی هم قرار گیرد استفاده می شود. همان طور که می دانید هر قالب شامل دو قسمت می باشد، قسمت بالایی یا Cavity و قسمت پایینی یا هسته یا core نام دارد. با استفاده از ابزار parting line می توان محل تماس این دو قسمت را تعیین کرد.
بعد از این مرحله می توان با استفاده از ابزار Shut-off surfaces میزان نشتی میان هسته و cavity تعیین می شود.
در این مرحله با ایجاد Parting surface (که با توجه به Parting line که در مراحل قبل توضیح داده شد.) می توان دو قسمت cavity و core را از یکدیگر جدا کرد.
در نهایت با استفاده از ابزار tooling split می توان سه قطعه جدا از هم ایجاد کرد. این سه قطعه شامل قطعه اصلی که قرار است در قالب قرار گیرد و دو قطعه core و cavity که دو سر قالب می باشند را تشکیل می دهد.
محیط weldment در سالیدورک این امکان را به کاربر می دهد تا به راحتی یک سازه را طراحی کند. سازه ای که با جوش کاری به صورت یک part باشد. با ایجاد یک sketch دو بعدی و یا سه بعدی پایه و شکل کلی سازه ایجاد می شود. این محیط برای ایجاد سازه ها بسیار سریع، راحت و دقیق می باشد.
در قسمت اعضای سازه ای یا structural member کافیست یک sketch ایجاد کنید. سپس با انتخاب نوع سازه با توجه به کتابخانه سالیدورک نوع و جنس سازه را انتخاب نمایید.
ممکن است در sketch مشکلاتی باشد و قسمت هایی از سازه در هم فرو رود. با استفاده از این ابزار می توان قسمت تداخل را حذف کرد. ممکن است دو قطعه از هم فاصله داشته باشند. در صورتی که لازم است به هم بچسبند در این حالت نیز می توان آن دو را تا رسیدن به هم امتداد داد.
از این ابزار به منظور مسدود کردن انتهای سازه ها استفاده می شود. در صورتی که نیاز به بستن لوله یا انتهای میله های توخالی باشد. از این ابزار استفاده می شود.
با استفاده از این ابزار می توان برای محل های تماس های دو قطعه پشت بند طراحی کرد. برای استحکام بیشتر سازه ها معمولا از پشتبند ها استفاده می شود.
قسمت motion study در سالیدورک برای شبیه سازی حرکت فایل های منتاژ شده می باشد. علاوه بر این می توانید ویژگی های تصویر برداری مثل زاویه دوربین و نور را تنظیم کنید. قسمت motion study مدل منتاژ شما و ویژگی های آن را تعییر نمی دهد. بلکه تنها فقط حرکتی که شما می خواهید را به سیستم می دهد. و انیمیشن آن را ایجاد می کند. شما می توانید با تغییر mate ها در سالیدورک حرکت های مختلفی را ایجاد کنید. در motion study در سه حالت مختلف می توانید نتایج را بررسی کنید.
در این قسمت از نرم افزار سالیدورک، شما تنها قادر به مشاهده چگونگی حرکت اعضا می باشید. با ایجاد یک موتور و پیشران که می تواند حرکت خطی یا دورانی ایجاد کند. حرکت را قطعات ایجاد می کنید.
در این قسمت شبیه سازی با دقت بیشتر انجام می شود. تماس ها، جرم ها، موتور ها، فنرها و شتاب گرانش نیز در نظر گرفته می شود. در این فرآیند سرعت شبیه سازی به نسبت زیاد است و برای نمایش استفاده در ارائه ها می توند مناسب باشد.
قسمت Motion analysis دقیق ترین و پیشرفته ترین حالت می باشد. در این قسمت شبیه سازی با در نظر گرفتن نیروهای جرمی، اینرسی، اصطکاکی و استهلاکی در نظر گرفته می شود. حلگرهای استفاده شده در این قسمت بسیار قوی و دقیق می باشند. کاربر در این قسمت می تواند نمودار های مختلفی از قبیل جابه جایی، سرعت، شتاب و نیرو را بگیرد و تحلیل کند.